piątek, 22 marca 2013

Fasolowa

A dziś fasolowa, druga część zup z serii ekonomicznych smacznych treściwych  i przyjemnych.
Hm... i się zastanawiam , bardzo się zastanawiam, która lepsza od drugiej. Jestem jednak za fasolową, Ten zaskoczony mile za grochową , a najmłodszy pożera obie ze smakiem:)
Zupy różnica się w smaku,lecz w wykonaniu ogólnie są podobne, prawie takie same.
Fasolowa wymaga wcześniejszego przygotowania w postaci zamoczenia fasoli w wodzie, najlepiej na noc. I do fasolowej nie dodałam ani czosnku ani cebuli, reszta pozostaje ta sama, taka jak w zupie grochowej.
To co, przepis?


FASOLOWA

Składniki, ok4-6 porcji:
- 3 litry wody
- włoszczyzna
- ok 300 g mięsa: moje mięso, wędzone żeberka, biała kiełbasa-tym razem cieńka 5 szt, trochę wędzonego boczku
- 400 g fasoli Jaś
- 4 ziemniaki


- liście laurowe, ok 3 -4 szt
- ziele angielskie, 6-6 szt
- 3 łyżki majeranku
- sól pieprz do smaku

Sposób na fasolową:
1. Do gara z zimną wodą włożyć mięso i jeszcze liść laurowy i ziele angielskie,zagotować.
2. Wrzucamy fasolę  do wody gotujemy ok 30 min.
3.Do gara dorzucamy włoszczyznę z ziemniakami i marchewką, gotujemy jakieś 20 min, solimy.
4. Doprawiamy do smaku i majeranek też, majeranek koniecznie on świetnie robi na ciężkie potrawy.
6. I właściwie gotowe, poza szczegółem ,pt. pokrojenie mięsa na kawałeczki mniejsze i może jeszcze śmietana kwaśna dla tych co kochają jej smak.

SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz