środa, 21 czerwca 2017

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Jestem.
Po wielu kłopotach, przykrościach chorobach, jestem, by napisać Wam, np. przepis na pyszne ciasto drożdżowe. W końcu wróciłam do kuchni.
Przepis ten jest sprawdzony, wielokrotnie, mam go od:
http://whiteplate.com/2009/09/drozdzowe-z-gruszka-takie-zwyczajne/

Dziś pierwszy dzień lata, i urodziny mojego syna :)
Lato można kochać za wiele. Ja uwielbiam za pyszne warzywa, i owoce. Wspaniałe truskawki, szparagi, cudowne szparagi... czereśnie maliny borówki, sałatę i pomidory. I wiele wiele i.

To ciasto piekę by sprawić przyjemność innym,a sobie w postaci zapachu. Zapach pieczonych truskawek w drożdżowym, jest niezastąpiony!


Ciasto drożdżowe z truskawkami:

- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 120 g cukru
-1 cukier waniliowy, ja daję ekstrakt waniliowy 1 łyżeczkę
- 100 g masła, roztopionego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 500 g mąki pszennej
- ok 1 kilogram świeżych truskawek przekrojone na pół

Kruszonka:

robię podwójna porcję :)

- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli

Sposób wykonania ciasta:

1.Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut.
2.Resztę mleka wymieszać z masłem.
3.Resztę cukru, mąkę, sól, ekstrakt waniliowy wymieszać w misce.
 Wlać powoli mleko z masłem i drożdże, dodać jajko. Mikserem lub łyżką wyrobić ciasto (będzie klejące).
4.Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrastania na 1-2 h. Ciasto powinno podwoić objętość.
5.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy (tortownicy o średnicy 26 cm lub kwadratowej blaszki o średnicy 26 cm).
6.Wierzch delikatnie posmarować oliwą/olejem/topionym masłem.  Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. godzinę – ciasto powinno wypełnić formę.Ja sypię bułką tarta i przykrywam ręczniiem. Bułka powoduje zatrzymanie choc trochę wypuszczania tylu soków w ciasto.
7.Na wierzchu ułożyć truskawki, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić ciasto. Piec ok. 30-40 minut – należy drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe w środku.
Ostudzić w formie.

Sposób wykonania kruszonki:

1.Składniki kruszonki rozetrzeć w miseczce drewnianą łyżką. Posypać ciasto.

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz