Jestem.
Po wielu kłopotach, przykrościach chorobach, jestem, by napisać Wam, np. przepis na pyszne ciasto drożdżowe. W końcu wróciłam do kuchni.
Przepis ten jest sprawdzony, wielokrotnie, mam go od:
http://whiteplate.com/2009/09/drozdzowe-z-gruszka-takie-zwyczajne/
Dziś pierwszy dzień lata, i urodziny mojego syna :)
Lato można kochać za wiele. Ja uwielbiam za pyszne warzywa, i owoce. Wspaniałe truskawki, szparagi, cudowne szparagi... czereśnie maliny borówki, sałatę i pomidory. I wiele wiele i.
To ciasto piekę by sprawić przyjemność innym,a sobie w postaci zapachu. Zapach pieczonych truskawek w drożdżowym, jest niezastąpiony!
Ciasto drożdżowe z truskawkami:
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 120 g cukru
-1 cukier waniliowy, ja daję ekstrakt waniliowy 1 łyżeczkę
- 100 g masła, roztopionego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 500 g mąki pszennej
- ok 1 kilogram świeżych truskawek przekrojone na pół
Kruszonka:
robię podwójna porcję :)
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
Sposób wykonania ciasta:
1.Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut.
2.Resztę mleka wymieszać z masłem.
3.Resztę
cukru, mąkę, sól, ekstrakt waniliowy wymieszać w misce.
Wlać powoli mleko
z masłem i drożdże, dodać jajko. Mikserem lub łyżką wyrobić ciasto
(będzie klejące).
4.Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrastania na 1-2 h. Ciasto powinno podwoić objętość.
5.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy (tortownicy o średnicy 26 cm lub kwadratowej blaszki o średnicy 26 cm).
6.Wierzch
delikatnie posmarować oliwą/olejem/topionym masłem. Przykryć folią
spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. godzinę – ciasto powinno
wypełnić formę.Ja sypię bułką tarta i przykrywam ręczniiem. Bułka powoduje zatrzymanie choc trochę wypuszczania tylu soków w ciasto.
7.Na wierzchu ułożyć truskawki, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić ciasto. Piec ok. 30-40 minut – należy drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe w środku.
Ostudzić w formie.
Sposób wykonania kruszonki:
1.Składniki kruszonki rozetrzeć w miseczce drewnianą łyżką. Posypać ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz