Miał być chleb ,będzie chleb.
Ten chlebek wyszedl naprawdę wspaniale. Zasługą są suszone pomidory i...słonecznik też. Słodycz soczysta z pomidorów wspaniale połączyła się z ziarnami słonecznika, które też mają nute słodyczy,a nuta z ziarna wychodzi szczególnie po zapieczeniu.
Okazuje się ,że moja mixtura oprócz tego,że pyszniutka to sposób wykonania jest równie błyskawiczny.
Przepis sprawdzony z 3 razy:) POlecam,udany:)
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SŁONECZNIKIEM
sKŁANIKI:
* ok 600 g mąki pszennej
* ok 120 g mąki żytniej razowej
* 150 g ziaren slonecznika
* 5 suszonych pomidorów
*ok 450 ml ciepłej wody
* 2 łyzeczki soli
* 2 łyzeczki cukru
* 1i 1/2 łyżeczki drożdzy suchych instant
* oliwa,do smarowania blachy
Sposób wykonania:
1.Łączymy wszystkie suche składniki razem. Mieszamy. Dolewamy wodę i zagniatamy.Zagniatamy ok 5 min. Pod koniec zagniatania dorzucamy suszone pomidory zagniatając delikatnie.
2. Przygotowujemy keksówkę, ja mam taka 30 cm. Smarujemy tłuszczem, oliwą. Zagniot chlebowy wkładamy do foremki, ładnie formujemy. Odstawiamy na ok 1 h aby wysrósł.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temp 200 stopni. Wkładamy chleb i pieczemy ok 25-30 min. Pod koniec pieczenia smaruje chleb wodą.
4. Chleb odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na jakiejś kratce.
5. Zjadamy:) z oliwa z oliwek i masłem smakuje wybornie!!!! I najlepiej!!!!
Bardzo mi się Twój chleb podoba. Ba, nawet mi zapachniał ;-) Muszę go upiec w antrakcie :-)
OdpowiedzUsuńDobra decyzja-kibicuje. Nasz ulubiony jak dotąd:*
OdpowiedzUsuń