Nutella.
Obiekt porządania!
Doprowadza do nałogu!
Doprowadza do nawyku!
Doprowadza do radosci:)
Może być rownież zdrowa!
Sami spróbujcie,zachęcam.
Wytestowałam na rożnych grupach wiekowych: 30 lat,17 lat,16 lat,13 lat i 3,5.
Smakowało,zaakceptowane.
Przepis śmiesznie prosty.
Mam go dzieki ciekawskie.pl
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wrzucamy do blendera:
- 1 dojrzałe AVOCADO
- dajemy kilka kropli cytryny,
- 2 łyżeczki ciemnego kakao,użyłam KAROB jest zdrowszy lepszy polecam
- 1 – 2 łyżeczki użyłam syropu z daktyli/agawy; można też dać słodki owoc – np banan (z bananem robi się fajna kremowa konsystencja, pozostaje kwestia smaku, bo banan dość mocno dominuje)
- zmieloną garść orzechów włoskich można rownież laskowych,może płatki migdałowe
- trochę wiórków kokosowych,POMINĘŁAM
Blendujemy na gładką masę i gotowe.
Ważne!!!Zarówno kwestia słodkości, jak
i ilości kakao – jest sprawą indywidualną.
SMACZNEGO!!!
A teraz poczytajcie o cudnych właściwościach AWOCADO:
"harmonizuje wątrobę; nawilża płuca i jelita
- jest naturalnym źródłem lecytyny – pożywienia mózgu; ponad 80% to lekkostrawny tłuszcz. Jeśli ktoś źle znosi tłuste pokarmy, ale potrzebuje tłuszczy powinien dobrze tolerować awokado.
- bogate w miedź, która pomaga w tworzeniu czerwonych ciałek krwi
- ma lecznicze działanie na wrzody
- upiększa skórę
- jest doskonałym źródłem odżywczego białka, stąd polecane karmiącym matkom
- jest źródłem fluoru, który zawarty w pożywieniu (zupełnie różni się od tego wytwarzanego chemicznie), spełnia ważne funkcje – pomaga chronić ciało przed inwazją i namnażaniem się drobnoustrojów i wirusów
- składa się w 74% z kwasów jednonienasyconych; 8% wielonienasyconych i 18% nasyconych
- dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu
- zawiera potas, który obniża ciśnienie, czuwa nad pracą serca i korzystnie wpływa na układ nerwowy
- zawiera witaminy: C,E, A a także z grupy B ( między innymi kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu)."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz