czwartek, 9 kwietnia 2015

Frittata z pieczarkami cukinią papryką i cebulą

Pyszny obiad.
Bezmięsny.
Z warzywami.
I szybciutki.
Bardzo polecam!
Co do kombinacji i dodatków, dowolność całkowita.
Mnie bardzo kusi by wrzucić tam krewetki ale z kim w mym domu ja to zjem...:)

 Składniki:

• ok 250 g pieczarek

• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, kurkuma
• 1 papryka czerwona

•  1 duża cebula
• 6 jaj

• 1/2 ząbka czosnku
• 1 cukinia, pokrojona cieńko

 • 1 kulka (125 g) mozzarelli
• bazylia tymianek lub inne zioła jakie lubisz
• 2 łyżki masła


Sposób przygotowania:

1. Pokroić pieczarki i cebule podsmażyć na patelni.
2.Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. 
3.Cukinię pokroić na cieńkie paski.
4.W oddzielnej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać sól i pieprz kurkumę, drobno starty czosnek, ser mozzarella straty na tarce o dużych oczkach lub rozdrobniony palcami oraz inny pokruszony lub straty ser jeśli go dodajemy. Wsypać  poszarpane liści bazylii i wymieszać.
5.Rozgrzać patelnię razem z masłem. Wlać masę jajeczną i smażyć przez około 2 minuty (masa na brzegach ma bulgotać), następnie ułożyć :cukinię, paprykę pieczarki i wstawić do piekarnika bez przykrycia na około 15 minut lub do czasu aż masa będzie zastygnięta. Posypać resztą bazylii i kurkumą.
6. Podawać z sałatą i sosami jakie się lubi.

SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz