Pulpety czy ja je lubię?
A niech będą:)
Spaghetti z pulpetami robiłam nie raz, nie dwa nie trzy. Lecz zawsze zarówno pulpety były " bogate" sos pomidorowy dobrze doprawiony z ziołami czosnkiem itd.
Tym razem postanowiłam zrobić pulpety,wg. przepisu z książki, którą dostałam od Ewelinki:) pt. " The best- ever book of italian cooking".
Nie ma to jak oryginalne przepisy.
Okazuje się, że warto było, szybciej było i smacznie było.
Ciekawe delikatne doznanie, polecam w zupełności.
Przepis poniżej delektujcie się!
Składniki:
- ok. 350 g mięsa mielonego najlepiej wołowe, lub wołowo-wieprzowe
- 1 jajko
- 4 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- 1/2 łyżeczki chilli posiekanego lub w proszku
- 30 ml mleka
- skibka chleba, lub bułka, najlepiej czerstwe
- około 30 ml oliwy z oliwek
- 400 ml *passata
- ok 100 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 350-450 g spaghetti
- sól i pieprz do smaku
- Parmesan do serwowania, posypania
* passata--> to pomidory z bazylią i czosnkiem , ja dałam: 2 puszki pelati, 4 ząbki czosnku, garść świeżej bazylii, sól pieprz do smaku, dolałam wodę ok 50-100 ml i podgrzałam.
Sposób wykonania:
1. Miska w miskę mięso mielone, dodać jajo połowę pietruszki i połowę chilli, doprawić solą i piperzem.
2. Zalać chleb/ bułkę mlekiem, zaczekać aż nasiąknie, Następnie wycisnąć mleko z pieczywa, pieczywo dodać do dużej miski z mięsem, wymieszać.
3. Umyj ręce w zimnej wodzie, to pomoże uformować jeszcze lepsze kulki. Uformuj malutkie, wyjdzie około 40, może i więcej. Połóż je na tacy i włóż do zamrażarki na około 30 min.
4. Rozgrzej patelnie z oliwą, smaż pulpety aż zbronzowieją. Do większego garnka wlej passatę dopraw cukrem resztka chilli . Do passaty dodaj pulpety, zagotuj. Zmniejsz ogień i na małym ogniu gotuj ok 15 min.
5. Ugotuj makaron.
6. Serwuj makaron a na makaron serwuj pulpety z sosem. Posyp pietruszką i oczywiście parmesanem.
I jak?
Co sądzicie?
SMACZNEGO!!!
Pysznie:)
OdpowiedzUsuńMiło mi:) :) :)
OdpowiedzUsuń