poniedziałek, 28 października 2013

Królik w białym winie i cebuli

Królik w białym winie i cebuli


Królika przygotowuje głownie dla syna,ot tak z przyzwyczajenia.
To wspaniale delikatne mięso, mam wrażenie ze bez grama tłuszczu. Przeczytałam kiedys gdzieś,ze królik to zwierze bez nadwagi:)
Zreszta wiem jak są hodowane i karmione- sam dziadek dla wnuków!!!
Jakiś czas temu przygotowałam królika w piwie,był bardzo smaczny.
Dzis postanowiłam udusić go w winie:)
Wyszedł przepyszny,podjadalam,syn zjadł bez umiaru,a sos który powstał zrobił sie w smaku jakby karmelowy-mniam!

Składniki:

Mięso z królika,u mnie były to rożne części:noga,szyjka, troche korpusu.
3-4 łyżki śmietany
4cebule
2 marchewki
Masło
Sól pieprz
Tymuanek rozmaryn majeranek lubczyk
1 szkl białego wina

Przygotowanie:
1. Rozgrzać patelnie i wrzucić ok 2 łyżki masła,a na to mięso z królika,które należy smażyć ok 5-10 min.
2. W miedzy czasie na drugiej patelni podsmazamy na maśle cebulę i marchew( talarki).
3. Podsmazoną cebulę / marchewke przekładamy do większego garnka. 
4. Garnek na gazie,wlewamy szkl wina. Następnie dodajemy królika.
5. Solimy pieprzymy,wg. Uznania. Doprawiamy do smaku ale z umiarem(!!!) ,np. ja użyłam odrobine: tymianku,rozmarynu,lubczyku i majeranku.
6. Przykrywamy pokrywa i " pyrkamy" na małym ogniu ok 1-1,5 h.
7. Co jakiś czas zagladamy i dolewamy odrobine wody jesli zajdzie taka potrzeba.
8.na 10 min przed końcem dodajemy 3-4 łyżki śmietany kwaśnej. Mieszamy pyrkamy 10 min.
9. Podajemy z czym lubimy,u nas zestaw ziemniaki + buraczki.

Co sądzicie?
Wyszedł wymienity! Wyjątkowy delikatny,a sos pysznosci.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz