1.1/2 szklanki ciepłej wody
2. 25 g drożdży świeżych lub 7g instant
3. 1 szklanka ciepłego mleka
4. 3 łyżki masła - roztopionego
5.1/3 szklanki cukru
6.2 jajka
7.1/2 łyżeczki soli
8. Ok. 500 g mąki pszennej tortowej
+ 1 rozmącone jajko do posmarowania ciasta
Farsz owocowo-serowy:
1. 1opakowanie (250g) serka ricotta lub twarogu.
2.ok. 1 szklanki malin
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej!) wodzie wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż drożdże "ruszą".
4.Pozostałe ciasto dzielimy na 6 równych pasku i postępujemy z nimi identycznie, układając je dookoła pierwszego ślimaczka.Odstawiamy na 20 minut, by ciasto podrosło, po czym smarujemy je rozmąconym jajkiem.
5.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. c przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
Gotowe ciasto możemy polukrować. Ja polukrowalam lukrem z cynamonem.
Można tez gorącą polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz