Bywało i tak,że pomijałam alkohol, lub zamieniałam go na inny,np. na baileys'a.
Generalnie ciasto jest pyszne, szybkie, wszyscy je kochali, bez wyjątku.
Polecam!
Inspiracja z bloga moje wypieki
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady 70%, drobno posiekanej
- 200 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki wody
- 1 szklanka mąki tortowej (150 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 szklanki jasnego drobnego cukru demerara
- 3 łyżki kakao
- 3 średniej wielkości jajka
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 75 ml maślanki
- 2 łyżki rumu lub baileysa
- 100 g malin (świeżych lub mrożonych) + drugie tyle do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2.Czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić z wodą, masłem, kawą i cukremw niedużym garnuszku; lekko przestudzić, odstawić.
3.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao.
4.Jajka rozmącić przy pomocy rózgi
kuchennej z kwaśną śmietaną, dodać czekoladę z masłem i rum, wymieszać
rózgą kuchenną do połączenia. Wsypać przesiane sypkie składniki,
delikatnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Wsypać maliny,
wymieszać.
5.Formę tortownicę o średnicy 23 cm (robiłam też na zwykłej prostokątnej blaszce) wyłożyć
papierem do pieczenia, samo dno. Przelać ciasto, wyrównać i piec je 1
godzinę i 10 - 30 minut w temperaturze 140°C bez termoobiegu (w razie
konieczności nawet krócej, do tzw. suchego patyczka).
- 200 g czekolady gorzkiej
- 200 ml kremówki
- Rozpuścić czekoladę z kremówką. Wymieszać. Na lekko przestudzonym cieście rozsmarować polewę i odstawić do zastygnięcia. Ozdobić malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz