Kto jadł ten makaron u mnie, wie o czym piszę.
My z Mężem taki szpinak KOCHAMY.
Jest tak pyszny i tak szybki,że hej.
A pomyślałam ,że dodam ten post dzisiaj na bloga, ponieważ rozmawiałam z Agatą, która zrobiła marchewkowe kluski.I dziś może będzie Jej dzień z makaronem.Hm...sama mam chętkę i to teraz z samego rana!
Naprawdę zróbcie tą potrawę nawet dla osób , które mówią ,że szpinak jest BLe.
No nic zabieramy się do gotowania.
Penne ze szpinakiem w sosie serowym
Potrzebujesz:
* opakowanie szpinaku LIŚCIE CAŁE, czyli ok.450g
* 4 ząbki czosnku
* 2 serki topione, używam z reguły hochland bo sprawdzone,np. o smaku szynki
* ok 200ml kremówki, śmietana30-36%
* sól, pieprz do smaku
* papryka w proszku dosmaku
* makaron penne-rurki ok. 3/4 opakowania
* oliwa z oliwek ok.3 łyżki
Przygotowanie:
1. Szpinak rozmrozić, i wycisnąć jak najwiecej wody z niego.
2. Posiekać czosnek.
3. Rozgrzać patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek. Uważać, taki posiekany szybko się jara:)
4. Do lekko zarumienionego czosnku wrzucamy szpinak, paprykę i i doprawiamy solą pieprzem. Smażymy z 5-10min.
5. Odapalmy druga patelnię.
6. W tym czasie zaczynamy gotować makaron penne.
7. Na druga patelnie wlewamy kapkę wody i wrzucamy serki topione, i rozpuszczamy na wolnym ogniu.
8. Gdy serki sa juz rozpuszczone dodajemy śmietanę.Jeśli wyjdzie zbyt duża gęścina, dodajemy wodę, ja dodaje wtedy mleko.
9. Składniki z dwóch patelni łaczymy, czyli szpinak zaczyna kąpiel w sosie.
10. Ugotowany makaron mieszamy z sosem.....o jakie to pyyyyyszne!!!
p.s. można odgrzewać wtedy przy odgrzewaniu wiadomo makaron jest suchy, bo napił się wszystkiego, dolewamy mleka i podgrzewamy na patelni. Kilka razy robiłam tak,że podgrzewałam tak aby makaron się zarumienił i był chrupki, teeeeeż fajnie:)
SMACZNEGO!
łatwe proste pyszne przyjemne!
Ależ pysznie wygląda! Uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuje,ja również hmhmm:) prosty bardzo,pyszny niesamowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Takie jedzenie to prawdziwe mistrzostwa świata, Bardzo dziękuję za ten wspaniały przepis. Palce lizać a kubki smakowe mają raj.............
OdpowiedzUsuńŁączę Pozdrowienia z Gorzowa Wlkp.
Bardzo prosze! I smacznego!
UsuńŚwiętny przepis. Dziękuję! Na pewno wypróbuję!:)
OdpowiedzUsuńI jeszcze raz miło mi. Ciekawa jestem Waszych efektów i czy smakowało Wam tak jak i mi?
UsuńWyszło idealnie :) Rodzinka zadowolona!
OdpowiedzUsuńJak jeszcze rodzinka zadowolona to juz w ogole caaaala happy! Na zdrowie!
OdpowiedzUsuń