środa, 12 grudnia 2018

Choinka Świąteczna

Wróciłam, po takiej długiej nieobecności.
Gotowałam piekłam ale nie było szans na wpisy.
Wracam i to z choinką:)Fantastyczne ciasto!
Wygląda zjawiskowo. Porusza wielu, a jest taaaak łatwa i przyjemna w wykonaniu. Do tego smaczna. Cudnie się ją rodzinnie zjada,odrywając po prostu gałązki.
No i szybko piecze15-20 min.
Kolejny plus,skrawki które pozostają z wycięcia choinki wykorzystujemy na co chcemy, na słodko na słono jak tylko chcemy.
Polecam,bardzo!

Inspiracja z mojewypieki.com

Oto one, bo upiekłam ich już sporo:)







Przepis poniżej

Składniki na 1 choinkę:
  • 2 płaty ciasta  (320 g  x 2 )
  • około 150 g gotowej masy makowej 
  • 1 białko
  • suszone żurawiny, kandyzowane owoce, płatki migdałów, lukier, cukier puder - dowolnie do dekoracji
Ponadto:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
1.Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone należy wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej, wtedy nie kurczy się podczas pieczenia.
2.Nożem do pizzy (lub zwykłym nożem) wyciąć w każdym płacie ciasta francuskiego dwa jednakowe trójkąty równoramienne. Białko ubić na pianę, wymieszać z masą makową.
 3.Jeden z trójkątów ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) i posmarować przygotowaną masa makową. Przykryć drugim wyciętym trójkątem z ciasta francuskiego. Przecinając nożem dwie warstwy ciasta wyciąć pieniek, gałęzie - jak na zdjęciu poniżej (z reszty ciasta można przygotować szybkie ciasteczka francuskie z owocami lub dżeme ). Gałązki choinki skręcić wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, skleić na końcu, ściskając ciasto. Całość posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, można udekorować bakaliami.
4.Piec w temperaturze 200 - 210 ºC przez około 15 - 17 minut lub do zarumienienia, w razie potrzeby przekręcając blachę podczas pieczenia by ciasto równo się dopiekło. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać.
zdjęcia z wykonaniem poniżej:


















1 komentarz:

  1. Wbrew pozorom wcale trudne do zrobienia to nie jest. I fajnie można zapakować, na prezent dać świąteczny. Ja niedługo mam urodziny siostry, też prezent muszę pomyśleć. Choinki o tej porze roku nie zrobię, może w https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow/ kupię jej jakiś fajny zestaw szklanek. To to zawsze się przydaje.

    OdpowiedzUsuń