Ponizej link do podstawowych naleśników czekoladowych:
http://ugotowanalinka.blogspot.com/2013/12/nalesniki-czekoladowe-z-serkiem.html?m=1
Te letnie nalesniki różnią się jednym wspaniałym składnikiem: TRUSKAWKAMI :)
Przepis na nalesniki jest identyczny,na nadzienie rownież,do nadzienia nalezy dodać dwie garście zduszonych widelcem truskawek.
I gotowe!
Dzieci uwielbiają takie połączenia.
Składniki:
300 ml mleka
125 g mąki
2 jajka
szczypta soli
30 g oleju lub topionego masła
olej do smażenia
ok 2- 3 łyżki kakao
Sposób na naleśniki:
1.Wszystkie składniki zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek, o konsystencji śmietany.
2.Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. To ma być odrobina oleju, ok 1 łyżeczki, dobrze rozprowadzonego na patelni.
Kiedy olej będzie bardzo gorący, wlewamy ok. 45 ml ciasta - to taka ilość, która cienką warstwą pokryje patelnię, jakieś 3 duże łyżki. Smażyć na średnim ogniu ok. 1 minutę.
3.Przerzucić na drugą stronę i dosmażać kolejne 30 sekund.
4.Naleśniki układać na telerzu, jeden na drugim.
5.Naleśniki, które nam zostaną i jeśli zostaną :), należy przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Dzięki temu nie będą się zsychały i pozostaną dłużej swieże.
300 ml mleka
125 g mąki
2 jajka
szczypta soli
30 g oleju lub topionego masła
olej do smażenia
ok 2- 3 łyżki kakao
Sposób na naleśniki:
1.Wszystkie składniki zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek, o konsystencji śmietany.
2.Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. To ma być odrobina oleju, ok 1 łyżeczki, dobrze rozprowadzonego na patelni.
Kiedy olej będzie bardzo gorący, wlewamy ok. 45 ml ciasta - to taka ilość, która cienką warstwą pokryje patelnię, jakieś 3 duże łyżki. Smażyć na średnim ogniu ok. 1 minutę.
3.Przerzucić na drugą stronę i dosmażać kolejne 30 sekund.
4.Naleśniki układać na telerzu, jeden na drugim.
5.Naleśniki, które nam zostaną i jeśli zostaną :), należy przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Dzięki temu nie będą się zsychały i pozostaną dłużej swieże.
Nadzienie truskawkowo-serowe:
1.ok. 200-250 g Sera białego, jaki lubicie i chcecie chudy tłusty półtłusty
2.Śmietana kwaśna, ok 1-2 łyżki
3.Cukier wanilinowy , do smaku lub po prostu ziarenka prawdziwej wanilii
1.ok. 200-250 g Sera białego, jaki lubicie i chcecie chudy tłusty półtłusty
2.Śmietana kwaśna, ok 1-2 łyżki
3.Cukier wanilinowy , do smaku lub po prostu ziarenka prawdziwej wanilii
4. 2 garście świeżych truskawek
Sposób na nadzienie:
Najlepiej widelcem--> rozgniatamy ser, truskawki i mieszamy ze śmietaną cukrem, i gotowe.
Sposób na nadzienie:
Najlepiej widelcem--> rozgniatamy ser, truskawki i mieszamy ze śmietaną cukrem, i gotowe.
Naleśniki smarujemy masą truskawkowo-serową, zawijamy jak dywan:) wrzucamy na patelnie na chwile by się podgrzały i serwujemy.
Truskawkowo-czekoladowe ucałowania!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz