wtorek, 10 marca 2015

Risotto z żubrówką


Do przygotowania risotto z żubrówką zmusiła mnie sytuacja niedopuszczalna wręcz,czyli brak wina w domu:) i dobrze się stało,ponieważ dzieki temu wyszło niesamowite i jak odmiennie w smaku risotto! Do powtórzenia oczywiscie!
A do wyboru z barku akurat żubrówki ,natchnęło mnie szkoleniu z wódek. I zachęcam Was do rozsmakowania się w tej pysznej wódce. Zachęcam do delektowania sie żubrówką powoli. Zaznacie niesamowitych doznań. Cenię żubrówkę za jej delikatny charakterystyczny smak,i wspaniały bogaty aromat. Po otwarciu butelki zachwyca bukietem lawendy i tymianku.
To co uważam za najbardziej cenne to smak: migdałów i wanilii. Boskie!

Jak zrobić risotto z ŻUBRÓWKĄ?

Na oliwie szklimy dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy do niej 3szkl ryżu Arborio( używałam i zwykłego) i podsmażamy. Podsmażony ryż z cebulką zalewamy ŻUBRÓWKĄ tak, by przykryła potrawę, solimy, pieprzymy i dusimy, mieszając drewnianą łyżką, czekając aż ŻUBRÓWKA wyparuje. 

Następnie potrawę polewamy bulionem i te czynności wykonujemy na przemian do chwili, aż ryż będzie miękki. Podduszony, nasączony bulionem i ŻUBRÓWKĄ ryż doprawiamy połową łyżki masła i tartego parmezanu, mieszamy i od razu podajemy.

I co dalej?
W moim ŻUBRÓWKOWYM risotto znalazły sie same warzywa,świetnie komponowały mi sie z trawą żubrówkową.

Warzywa smażone na woku:
- 3 pokrojone w talarki marchewki
- 1por
- 2 ząbki czosnku
- 1papryka
- opakowanie pieczarek brunatnych
Oraz ( nie z woka lecz w wody)
- 1lekko podgotowany brokuł

Wszystkie składniki dodałam do garnka z risotto doprawilam swoimi ulubionymi przyprawami ( kurkuma,chilli,sól,imbir świeży,tymianek,)zamieszałam i podgrzałam.
Gotowe!
Smacznego!

P.s. Najlepiej dla zaostrzenia smaku podawać z żubrówką ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz