Do kremu w wersji kalorycznej potrzebujecie po prostu:
Rosół
Pory,3-5szt
Serki topione,2szt
Śmietanę ,pól opakowania
Gotowe!!!
Przepis na rosół czy był u mnie kiedys?
Proszę bardzo,chociaż pewna jestem ,że każdy z Was ma swoją własną wersje przygotowania rosołu.
Składniki na rosół:
Gotujemy min 1,5 h
- kawałek wołowiny z kością 10-30 dkg,
- 3-4 ćwiartki z kurczaka,tzw.porcja rosołowa
- woda,ktorej zadaniem jest mięso przykryć
- parę listków laurowych,
- parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
- 1 średnia żółta cebula,
- 3-4 ćwiartki z kurczaka,tzw.porcja rosołowa
- woda,ktorej zadaniem jest mięso przykryć
- parę listków laurowych,
- parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
- 1 średnia żółta cebula,
- 2 ząbki czosnku
- włoszczyzna ( czyli:3 marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek selera,czasami liście kapusty ),
- 1-2 łyżki soli,
- włoszczyzna ( czyli:3 marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek selera,czasami liście kapusty ),
- 1-2 łyżki soli,
- pieprz do smaku
- lubczyk,mam zamrożony świeży
- natka pietruszki do posypania.
- natka pietruszki do posypania.
Wykonanie:
- Mięso myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy lodowatą wodą.
- Garnek układamy na najmniejszym palniku na jak najmniejszym ogniu.
- Gdy wywar zacznie się gotować ( cały czas trzymamy na małym ogniu ) usuwamy szlam powstały podczas gotowania mięsa wylewając wode plukajac mieso i wlewając nową świeżą wodę.
- Następnie wkładamy do garnka cebulę , ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, lubczyk,czosnek.
- Po godzinie dokładamy obrane warzywa i gotujemy jeszcze godzinkę.
- Po tym czasie wyjmujemy mięso i warzywa ( marchewkę zostawiamy ). Solimy, pieprzymy do smaku mieszamy i zdejmujemy z ognia.
- GOTOWY rosół!
1.Kroimy por w talarki smażymy ok 5-10 na oliwie,aż zmięknie. Ja czasami dodaje lampkę wina do smaku lub gin ok 100 ml,ta wersja kremu jest z GINEM FINSBURY 100 ml.
2. W tym samym czasie ropuszczamy w kąpieli wodnej serki topione szt 2. Ja kupuje z ziołami i szynka najcześciej. I tu czas pryska a i sie pojawia,ponieważ serki dodają ten kremowy aksamitny smak,lecz dodają tez zupie duuuuzo kalorii.
3. Rozpuszczone serki wlewamy do rosołu,usmażone pory rownież,oraz ok 100 g kwaśnej śmietany.
4. Wszystko razem blenderujemy.
Gotowe!!!
Podawać z czym lubicie: z grzankami,makaronem,soczewicą itd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz