poniedziałek, 9 marca 2015

Krem porowy z ginem (finsbury)

Bardzo lubimy krem porowy.jest fantastyczny w smaku. Robiłam go na wiele sposobów. Z samą śmietaną kwaśną lub tylko słodką,z serkami topionymi bez serków z winem z ginem itd. Wersje były:sam krem lub krem z pulpetami drobiowymi lub z makaronem i z ciecierzycą. Zatem dodatki dobierajcie sami.
Do kremu w wersji kalorycznej potrzebujecie po prostu:

Rosół

Pory,3-5szt

Serki topione,2szt

Śmietanę ,pól opakowania

Gotowe!!!

Przepis na rosół czy był u mnie kiedys?
Proszę bardzo,chociaż pewna jestem ,że każdy z Was ma swoją własną wersje przygotowania rosołu.

Składniki na rosół:

Gotujemy min 1,5 h

- kawałek wołowiny z kością 10-30 dkg,
- 3-4 ćwiartki z kurczaka,tzw.porcja rosołowa
- woda,ktorej zadaniem jest mięso przykryć
- parę listków laurowych,
- parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
- 1 średnia żółta cebula,
- 2 ząbki czosnku
- włoszczyzna ( czyli:3 marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek selera,czasami liście kapusty ),
- 1-2 łyżki soli,
- pieprz do smaku
- lubczyk,mam zamrożony świeży
- natka pietruszki do posypania.

Wykonanie:
  1. Mięso myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy lodowatą wodą.
  2. Garnek układamy na najmniejszym palniku na jak najmniejszym ogniu. 
  3. Gdy wywar zacznie się gotować ( cały czas trzymamy na małym ogniu ) usuwamy  szlam powstały podczas gotowania mięsa wylewając wode plukajac mieso i wlewając nową świeżą wodę.
  4. Następnie wkładamy do garnka cebulę , ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, lubczyk,czosnek.
  5. Po godzinie dokładamy obrane warzywa i gotujemy jeszcze godzinkę.
  6. Po tym czasie wyjmujemy mięso i warzywa ( marchewkę zostawiamy ). Solimy,  pieprzymy do smaku mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  7. GOTOWY rosół!
CO DALEJ BY POWSTAŁ KREM POROWY?
1.Kroimy por w talarki smażymy ok 5-10 na oliwie,aż zmięknie. Ja czasami dodaje lampkę wina do smaku lub gin ok 100 ml,ta wersja kremu jest z GINEM FINSBURY 100 ml.

2. W tym samym czasie ropuszczamy w kąpieli wodnej serki topione szt 2. Ja kupuje z ziołami i szynka najcześciej. I tu czas pryska a i sie pojawia,ponieważ serki dodają ten kremowy aksamitny smak,lecz dodają tez zupie duuuuzo kalorii.
3. Rozpuszczone serki wlewamy do rosołu,usmażone pory rownież,oraz ok 100 g kwaśnej śmietany.
4. Wszystko razem blenderujemy.
Gotowe!!!
Podawać z czym lubicie: z grzankami,makaronem,soczewicą itd

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz