wtorek, 17 marca 2015

Ciasto szpinakowe





Z okazji dnia św. Patryka czyli dnia Irlandii czyli zielonego dnia,przedstawiam Wam zielone śliczne i smaczne ciasto. Ciasto wykonała moja siostra i przesłała zdjęcia. Uważam ,że przepis ten jest fantastyczny. Szukając czegoś wiecej znalazłam informacje,że ciasto to pochodzi z Turcji ( pisała o tym kwestia smaku,kwestia smaku jako moje źródło).
"Wywodzi się z Turcji, jego turecka nazwa to Ispanaklı Kek. Dość popularne i 'na czasie' także w Polsce, czy to z powodu koloru, czy z powodu niecodziennego dodatku czy zwyczajnie dlatego, że jest wykonane z łatwo dostępnych i tanich składników."

Składniki:

  • 350 - 400 g szpinaku
  • 3 duże jajka
  • 3/4 - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 szklanki mąki krupczatki,można dać pszenną rownież
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny,opcjonalnie
  • skórka otarta z 1 cytryny,opcjonalnie

Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Warto też zmiksować blenderem, by ciasto miało bardziej jednolity kolor. Świeży szpinak (bez łodyżek) umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.

1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

2.W misie miksera umieścić jajka, w całości, wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny, zmiksować.

3.Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką do połączenia.

4.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem dopieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.

5.Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Można zjeść, można też pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

Masa śmietankowa:

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
Mozesz opcjonalnie dodać:
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny lub soku z cytryny
Lub

  • 50 ml Baileysa,moja wersja wykonania by było bardziej po irlandzku

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.

Dodatkowo:

  • liście szpinaku lub innych ziół ( bazylia,mięta,szałwia), do dekoracji
  • świeże truskawki lub ziarna granatu ( do dekoracji siostra użyła ziarna granatu :" Ciasto w wersji z ziarenkami granatu zamiast truskawek nazywane jest 'leśnym mchem' " )

Wykonanie

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować kremem śmietankowym zostawiając niedużo kremu do dekoracji. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta lekko posypać okruchami, wokół brzegów poukładać listki szpinaku( lub inne zielone liście,np. mięty,melisy,bazylii), z reszty kremu śmietankowego zrobić na nich rozetki (wyciskając z rękawa cukierniczego z tylką w postaci gwiazdki), udekorować truskawkami/ pustkami granata.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-)



Dzieki Ci Kasiu za wyśmienity przepis.

5 komentarzy: