Kluski z serii eksperymenty.
Kluski z serii czyścimy lodówkę, wyjeżdżamy.
Kluski z serii wartościowe.
Kluski z serii, dobre kluski:)
Otóż często tak bywa ,że to co na obiad wymyśla się po prostu, ot tak i już.
Tak i było tym razem,w lodówce był ser biały, tłusty. Po wczorajszym obiedzie zostały mi 4 ziemniaki, tzw. pyry:) I wiedziałam też ,że jest wyjazd i jeśli tego nie zużyję to trzeba wyrzucić, bo jest wyjazd. Ja nie potrafię jedzenia wyrzucać, więc przerabiam jak się tylko da. Stąd powstają smaczne pyszne i dziwne potrawy/przepisy. Ten był ok, dla mnie smaczny bardzo.
W sumie walka toczyła się o ser ;)
Ser wygrał!
Ser przetrwał!
Wiedziałam również,że mam jajko i mąkę, i do dzieła.
Poza tym użyłam soczewicę zieloną, bo jest pyszna bo jest zdrowa, bo warto jeść soczewicę (więcej o soczewicy na końcu).
Dodam,że kluchy zawiozłam do mojej mamy, bo wyszło sporo podałyśmy je:
- z boczkiem smażone, no....boskie były ale już nabrały innych wartości --> mniej zdrowych ;) ale za to jakie pyszne!
Przepis na kopytko- szagówko - pierogi leniwe ;)
Składniki:
- 4 ugotowane ziemniaki
- ok. 200g sera białego
-Ok 3 kubki mąki
- 1/2 pęczka koperku
- ok.1/2 - 1 kubka zmielonej zielonej soczewicy, surowej
- Sól pieprz do smaku
- 1 jajo
- szczypta ziół prowansalskich
- 3 cebule spore pokrojone w kosteczkę
- woda ,wg. potrzeby, ja dałam bardzo mało
podsmażone na maśle |
Sposób wykonania:
1. Ugotowane, po czym zmielone ziemniaki należy wymieszać z pozostałymi składnikami i szybko wyrobić zwartą, elastyczną masę. Czas mieszania ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki.
2.Tak przygotowane kluski należy gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając. Po wypłynięciu na powierzchnię wody kluski są gotowe do wyjęcia.
3. Odcedzić podawać ,np. z:
-polewać masłem
- smażyć na maśle
- masłem i bułką tartą polewać
- smażonym boczkiem polewać
- smażyć z boczkiem
- smażyć oliwą z oliwek
- podsmażać na maśle z wbitym jajkiem
- lub inne pomysły
SMACZNEGO!!!
Poniżej informacje dla tych co chcą poczytać jakie wartości ma soczewica zielona, której z powodu dobrych wartości użyłam do klusek:
" Wartość odżywcza soczewicy jest bardzo duża. Zawiera ona około 25% białka, tylko 1% tłuszczu, dużą ilość witamin z grupy B oraz duże ilości makro- i mikroelementów – potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i sodu. Jest kwasotwórcza (-18), toteż dla równowagi trzeba jednocześnie spożywać produkty zasadotwórcze. Warto również wiedzieć, że soczewica ma działanie lecznicze, zawiera fityniany zapobiegające powstawaniu nowotworów, reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, chroni przed chorobami serca i udarem mózgu.
Soczewica zielona stanowi źródło białka, węglowodanów złożonych, wapnia oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest cennym elementem diety w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Po skiełkowaniu wspaniałe źródło enzymów i witaminy C."
bardzo ciekawy pomysł na kluski!
OdpowiedzUsuńDziekuje,cieszę sie i smacznego!:)
OdpowiedzUsuń