poniedziałek, 29 lipca 2013

Mix salat ze świeżymi warzywami i grillowanymi polędwiczkami

Takie mixy salat można robić na sposobów wieeeele.
My najbardziej lubimy wersję z polędwiczkami grillowanymi.
I jest to pyszne danie, i jest to pyszny lunch pyszny obiad czy kolacja.
Można tak szaleć dodając co się lubi co się ma. Warzywa świeże i mięso i ryba grillowana wędzona lub jajo gotowane lub...coś z puszki może tuńczyk może sardynka czy kapary albo i kurczak grillowany.

Nasza wesja to :
- opakowanie mixu sałat, najbardziej lubimy z rukolą
- 2 pomidory w kostke pokrojone
- 1 papryka, żółta dla kontrastu kolorytu
- ogórek zielony
- pół pęczka rzodkiewek
- ok 200 g polędwiczek wieprzowych ( marynowanych)
- dressing nasz dressing

Przepis na dressing:
Najszybszy przepis na dobry dressing! 
zawsze go robię kiedy czasuuuu mało.
1. 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
2. 2 łyżki octu balasamicznego
3. 1 łyżka miodu
4. 3 krople tabasco
5. 1/2 łyżki sosu sojowego
6. 2 łyżki oliwy.
Mieszamy i sałatę polewamy.

Marynata do polędwiczek:
Lubię na słodko-ostro.
1.Więc używamy to co powyżej w dressingu lecz pomijamy kwas, czyli bez cytryny czy limonki. Dajemy też mniej oliwy. Należy pamiętać aby marynaty było mało, polędwiczki nie mają w niej pływać, ale lekko się nasączyć. Polędwiczki szybko piją soki marynaty więc 1 godzina wystarczy w lodówce. Polędwiczki pokroić w talarki uklepać pięścią
2. Polędwiczki ugrillować.

Sałata i warzywa:
1. Sałatkę opłulać i wysuszyć.
2. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.


jak zrobić sałatę;
 Wszystkie składniki podane powyżej wymieszać z dressingiem. 
Z reguły ciepłe polędwiczki kładę na górę sałaty.

SMACZNEGO!!!
co sądzicie?



1 komentarz: