środa, 6 listopada 2013

Ciecierzyca- pasta

Na początek chciałam znów pochwalić synka. Dostał pierwszy raz " kuleczki" cieciorki i sie... ZAKOCHAŁ!

Uwielbiam za to mojego jadka,jadka wszystkiego. Dla niego zajadanie tego smakołyku jest niczym nagroda,niczym czekolada czy słodkie dla innych dzieci. NIESAMOWITE!

Cieciorke można odkrywać na rożne sposoby,przedstawię ten jeden hummusowy myk na " smarowidla"czyli paste do chleba czy czego chcecie.

Był dzis porowo-brokułowy krem w domu,i wrzucenie kilkunastu kulek cieciory( która zblenderowalam) swietnie udoskonalilo i zagescilo krem. Następnie cieciorke można wrzucić jako dodatek do zupy kremu w calosci,mniam!

Ale wracając,poniżej poczytajcie, ze cieciorka jest OK. A na końcu przepis baaaardzo łatwy przepis!


"Wygląda dosyć osobliwie: jasno pomarańczowe ziarenka o dziwnym kształcie, przypominające orzeszki. Warzywo to, zwane również grochem włoskim czy ciecierzycą, zupełnie nie smakuje jak… groch. Ma delikatny, wręcz  słodkawy i orzechowy smak. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past (wystarczy zmiksować ją z oliwą i świeżymi lub suszonymi ziołami) czy zup i gulaszów. Ciecierzyca jest idealna zarówno jako składnik tzw. potraw jednogarnkowych, jak i sałatek. Jeśli ktoś nie miał jeszcze okazji jej skosztować – warto to zrobić. Dla oryginalnego smaku, ale i wyjątkowych właściwości.  

Cieciorka ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Warto docenić  jej właściwości, gdyż może okazać się pomocna w przypadku wielu schorzeń. W celach leczniczych wykorzystuje się zarówno ziarna tej rośliny, jak i jej liście.  

Spożywanie ugotowanych ziaren wpływa pomaga: 

  • bólów głowy oraz gardła,
  • niedoborów witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),
  • wypadania włosów i łamliwości paznokci (zawiera dużo cynku),
  • podwyższonego poziomu we krwi cholesterolu,
  • a nawet – leczenia cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę).

 

Cieciorkowe liście znajdują natomiast zastosowanie w celu poprawy trawienia (napar) i leczenia zwichnięć (okłady).

 

Jedną z przyczyn popularności włoskiego grochu jest niezaprzeczalny fakt, iż jest on przede wszystkim bogatym źródłem białka. Badania potwierdziły, iż skład aminokwasowy białka zawartego w tej roślinie przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa. Dlatego ciecierzyca tak często gości na talerzach jaroszy."

 

JAK PRZYGOTOWAĆ  ?


Przygotowanie do spożycia ziaren ciecierzycy nie jest szczególnie skomplikowane. Ziarna należy przepłukać i zalać zimną wodą do namoczenia na 12 godzin. Następnie gotujemy je do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie przez 1-2 godziny, a solimy dopiero pod koniec gotowania. Dla skrócenia czasu przygotowywania pomocny może okazać się szybkowar – wówczas produkt będziemy mieć gotowy w ciągu kilkunastu minut.

Po ugotowaniu ciecierzyca może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.
  
Wykonanie i skład:
1. Ugotowane 3 garści cieciory wrzucamy do naczynia na paste.
2. Dorzucamy do niej:
- ok 5-7 listków bazylii
-  ok 7 oliwek czarnych
- 1ząbek czosnku
- sól do smaku
- tabasco lub pieprz do smaku
* gdy będzie za sucha dodaj wodę
3. Wszystkie składniki zblenderuj i... Gotowe!
4. Smaruj kanapki i zajadaj z czym chcesz!

SMACZNEGO!
P.s. Zrobimy humus?:)


 

 


 

 


1 komentarz: