poniedziałek, 18 listopada 2013

Ciabatta z bagietki

ABagietka a'La long ciabatta

A wiec miała być bagietka na śniadanie,niedzielne. Długa chrrrrupiaca a w środku wilgotna. No i oczywiście świeża i własna nasza domowa. I taka tez była,przepis idealny!!! Polecam zalecam;)
Lecz...z uwagi na to,ze nie posiadam formy do bagietek to...trudno zrobić taką aby w 100%poszla w górę:) no przepis i konststencja ciasta jakie ma być,na to nie pozwala. Ale... To nic!!! Wyszło git! Powstała pyszna CIABATTA! Była chrrrrupiaca a w środku pyszna wilgotna,i na drugi dzień tez pycha.
Robicie?
Teraz?
Zaraz?

Skłaniki:

400 g mąki białej 
8 g drożdży świeżych (mogą być również suszone-dałam 2łyżeczki)
2 łyżki oliwy 
1 łyżka cukru 
1,5 łyżeczki soli 
150 ml wody 
100ml mleka

Sposób:

1.Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając (najlepiej mikserem) powoli wlewać wodę, mleko i oliwę. 
2.Zagnieść dosyć luźne ciasto. Napeawdę luźne!!!
3.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę.
4.Podzielić na 3 części i uformować z nich bagietki.  Uformowalam,troche się" rozlazły";)Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypać mąką.Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na  jakieś 45 minut.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st C. 
5.Wyrośnięte bagietki ponacinać ukośnie Wstawić do piekarnika, 
WAŻNE!!!wsypalam na dno piekarnika kostki lodu (można też spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza - nie spryskujemy grzałki i żarówki).
6.Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut - Sprawdzalam stopień ich zrumienienia po ok. 30 minutach w piekarniku. Jeśli wierzch jest rumiany, a spód nie, można przykrć je folią aluminiową i dopiekać w ten sposób.
7. Studzimy,jemy!
SMACZNEGO!!!
P.s. Adam i Ewa jedli je po prostu z masłem:):*

3 komentarze: